Naturlig hudvård med bra innehåll

I takt med att vi blivit mer medvetna om både hälsa och miljö har efterfrågan på naturlig hudvård ökat. Det innebär att vi vill ha ekologiska och naturliga hudvårdprodukter fria från kemikalier och tillsatser. Men vad menas då med naturliga ingredienser? Och är de alltid bättre än de syntetiska motsvarigheterna i traditionella skönhetsmärken?

Artikeln innehåller affiliatelänkar

Vad är naturlig hudvård?

De produkter som kallas naturlig hudvård känner vi igen på att de har ett högt innehåll av naturliga ingredienser. Med andra ord är de tillverkade av råvaror som kommer från naturen eller som skördats i odlingar. Det kan vara allt från rosor och lavendel, till aloe vera och mineraler eller oljor av raps eller cederträ.

De naturliga ingredienserna väljs ut för att de bygger upp hud och hår utan att störa de naturliga processerna varken i kroppen eller i naturen. Många naturliga ingredienser har en djupverkande effekt och bygger upp inifrån, istället för att bättra på ytan. De tillför fukt, fettsyror och vitaminer som ger både lyster och välmående på djupet.

Alternativet till naturlig hudvård

Många av de produkter som traditionellt funnits i skönhetsbranschen innehåller ingredienser som vi kallar syntetiska. De har tagits fram i labratoriemiljö och har genomgått omfattande tester för att vara säkra att användas. Exempelvis är syntetiska mineraloljor milda och skonsamma för den som har väldigt känslig hud eller lätt drabbas av eksem.

I motsats till vad namnet antyder så tillverkas dessa i själva verket av råolja, som vi ju också använder för att tillverka bensin, asfalt och fotogen. Råoljan är billig jämfört med att kallpressa olja ur ett frö. Dessutom har den till en början både en skyddande och fuktbevarandeeffekt som till exempel i läppcerat eller hudkrämer. Problemet är bara att skyddet eller barriären som bildas är så ogenomtränglig att hudens egen fettproduktion hindras. I det långa loppet får man motsatt effekt med en torrare hud.

Välj naturlig hudvård

Genom att istället välja produkter med vegetabiliska oljor som pressas ur frukter, nötter eller frön, så tillför man viktiga fettsyror och vitaminer. Istället för att bara stänga ute yttre påverkan, så förbättrar de istället hudens naturliga funktioner och ger både näring och skydd. Nackdelen är att de naturliga ingredienserna har kortare hållbarhet innan de härsknar (ca 1-3 år) och måste därför datummärkas. Å andra sidan är framställningen väldigt mycket skonsammare för miljön och näringsinnehållet har inte förstörts av hård raffinering.

Är naturliga råvaror alltid att föredra?

Vill man tillföra näring på djupet, bygga upp hudens naturliga funktioner och inte störa dessa på djupet är svaret ja! Likaså om man vill ha en produkt som inte är miljöbelastande vid framställningen och efter användning lätt bryts ner i naturen. Däremot är det svårare för producenter av naturlig hudvård att få en så jämn styrka på sina produkter att de kan garantera att även mycket känslig hud inte reagerar. Där är det lättare att styra i ett labb, eftersom naturens råvaror är kraftfulla och kan variera i sina egenskaper utifrån när de skördats.

Tre märken med naturliga ingredienser

bästa märken naturlig hudvård

MARIA ÅKERBERG

Erbjuder rena, genuina och svensktillverkade produkter. Dessa tillverkas av ekologiska ingredienser av bästa kvalitet på den halländska västkusten.

naturlig hudvård

Neal's Yard Remedies

Ett av marknadens äldsta och mest välrenommerade ekologiska hudvårdsmärken. Produkterna utvinns från traditionella växter och tillverkas i engelska Dorset.

ekologisk och naturlig hudvård

GROWN ALCHEMIST

Grown Alchemist är växtbaserad ekologisk hudvård och hårvård från Australien. Bland de effektiva produkterna finns allt från rengöringar, masker och cremer till hårvårdsprodukter och kroppsvård.

Fakta om naturlig hudvård